Close
Stay connected:

Cacao

CACAO is best wel goed! Wie kent het nog, een Kwatta (Vooral bekend in Brabant), in mijn tijd was dat het woord voor een reep chocolade.
In Breda stond de Kwatta fabriek. Daar werden Kwatta’s gemaakt en Kwattastrooisel. (Hagelslag)
Het is een Nederlandse uitvinding om van de cacao een chocoladereep te maken.

En tegenwoordig zijn er heel wat bedrijven die zich op de chocolade richten, door toevoegingen van smaken willen ze zo de mensen bereiken om het toch zo heerlijk stukje aan de man te brengen. En dat lukt ze wel mede doordat chocolade (mits meer dan 71% aan cacao en minder suiker) heel veel gezondheidsvoordelen blijkt te hebben.
Hoe bitter de chocolade hoe beter!

Een mooi gezegde, “Bitter in de mond maakt het hart gezond”


Hier enkele gezondheidsvoordelen.
Bij 1-2 stukjes per dag. 

* cacao is rijk aan antioxidanten en vertraagd veroudering
* bevat mineralen zoals magnesium, koper en ijzer: geeft rust, helpt bij aanmaak van eiwitten
   en enzymen en zorgt voor een goed zuurstof gehalte en energie
* gezond voor het hart en positief effect op de aders en verhoogt het goede cholesterol
* stress verlagende werking
* ontstekingsremmende eigenschappen: door de antioxidanten in cacao

* minder snel honger: door de bittere smaak

* goede nachtrust: door magnesium
* verhoogd ons gelukshormoon, stofje fenylalanine. Dit stofje zorgt ervoor dat je je blijer voelt.
   Fenylalanine wordt namelijk in je lichaam omgezet in dopamine En dat verhoogt het geluksgevoel,

Bij emotie geef een stuk chocolade, laat je beter voelen.

Er zijn heel veel verhalen over cacao.
Leuk om eens op te zoeken. 

Ik woon in een Brabants dorp heb ik nog les gekregen van ‘de Zusters van de Liefde” de nonnen.
Hun medezusters en broeders werkte in Missielanden waaronder Tanzania. Om de kinderen daar te steunen hadden we als opdracht gekregen om chocoladerepen uit het Tanzania te verkopen en de opbrengst zou dan naar de kindjes gaan in Tanzania. (In de jaren ’70)
Het was lekker echte chocolade vergeleken met uit toentertijd de ‘Koetjesreep’.
Ik kan het merk niet achterhalen maar het blijkt dat er kwalitatief goede cacao uit Tanzania komt.
Nu zijn er heel veel artikelen geschreven over cacao dat je kunt zeggen NERDERLAND CACAOLAND

Onderstaande link is ook leuk om te bekijken.

https://www.rtlz.nl/business/ondernemen/artikel/4479791/trends-chocolade-bonen-duurzaam-smaak

Mocht je naar aanleiding van een bericht meer willen weten kun je me bereiken door een PB, app of e-mail. Ik neem dan zo snel mogelijk contact met je op.


Gezonde groet, Susanne van den Berg PRAKTIJK-PREVENT